Verkoopwaarde
We kunnen zoveel mogelijk verkoopvaardigheden leren als mogelijk. Maar verkopen heeft alles te maken met mentaliteit. In de verkoop, dus ook in koud bellen, heeft het geen zin om zonder verkoopwaardering te beginnen. Maar wat is verkoopwaardering en hoe krijg ik die?
Verkoopwaardering hangt nauw samen met eigenwaarde. De definitie van eigenwaarde is ‘het vertrouwen in de eigen waarde of capaciteiten’. Het gaat dus ook om zelfrespect. Het is belangrijk om zelfrespect en eigenwaarde te cultiveren. Eer jezelf.
Er zijn 3 soorten zelfvertrouwen::
- Een te hoog zelfbeeld; mensen die zichzelf superieur vinden aan anderen.
- Een laag zelfbeeld; mensen die zichzelf minderwaardig vinden ten opzichte van anderen.
- Gezond gevoel van eigenwaarde; mensen die zichzelf in hun ware waarde zien.
Als we nu naar de verkoopwaardering kijken, zien we dezelfde definitie, maar het gaat niet alleen om iemands eigen waarde en capaciteiten, maar ook om zijn producten en diensten.
Ook hier hebben we 3 soorten. Wij zien ze als houdingen, omdat de houding van iemand representeert hoe hij of zij zich voelt en zijn eigenwaarde laat zien. Eigenlijk verraadt iemands houding altijd zijn of haar emoties. De hersenen sturen signalen naar het lichaam en andersom. Dit is zo sterk dat als je je somber voelt, je die toestand snel kunt veranderen door je houding te veranderen alsof je heel blij bent. Binnen enkele minuten zal het je gevoel veranderen. Probeer het!
Laten we teruggaan naar de soorten verkoopwaardering en hun houding.
De 3 verkoophoudingen:
- Superieure houding; dit vertegenwoordigt een verkoper die dominant is in de verkoop en verkoopt aan mensen die zich minderwaardig voelen.
- Inferieure houding; dit vertegenwoordigt een verkoper die onzeker is over zichzelf en handelt uit angst.
- Gelijke houding; deze verkoper staat op één lijn met zijn klanten. Dit is waar we het grootste deel van onze tijd willen doorbrengen.
Als verkoopprofessional moeten we een relatie hebben met alle soorten houdingen, we moeten ermee ‘dansen’. Niet in ons hoofd, maar in ons hart. Bijvoorbeeld: wanneer je vanuit een gelijkwaardige positie een verkoopgesprek voert met een klant, kun je dit veranderen in een inferieure positie als je vraagt: “Nu u de voordelen van samenwerken heeft gezien, zou u het dan goed vinden als ik u onze prijzen en voorwaarden laat zien?” Het is hierbij zeer instrumenteel om de inferieure houding te hanteren, omdat de cliënt nu het gevoel krijgt een keuze te krijgen. Soms moet je echter overstappen naar een superieure houding om jouw klant tot een aankoop te bewegen als je ziet dat hij of zij dat nodig heeft.

Conclusie
Het is heel belangrijk om verkoopwaardering te integreren in jouw gevoel van eigenwaarde, door zowel zelfintegriteit als productintegriteit hoog op jouw waardenlijst te hebben, door een ‘gever’ te worden in plaats van een ‘nemer’ en door absolute zekerheid te hebben over jouw product of dienst. Je oefent wat je leert, je doet wat je zegt. Anders praat je zonder overtuiging; is het maar leeg gepraat.
Alex Ermers








